kadulja01

Kadulja

kadulja01 kadulja02 kadulja03

KADULJA je vrlo ljekovita biljka koju Pažani redovito upotrebljavaju. Sakupljaju se listići i cvjetovi, najbolje u svibnju i srpnju, u vrijeme cvatnje. Suši se na suhom i zračnom mjestu (ne na suncu). Sadrži kalij, natrij, eterična ulja i gorke tvari. Kadulja pomaže pri liječenju prehlada, oboljenja dišnih organa općenito, ali liječi i bolesti usne šupljine.

Npr. za zdrave i bijele zube, te pomoć kod paradentoze, zube i desni istrljajte svježim cvjetićima. Mlaki čaj je izvrstan diuretik; upotrebljava se kod bolesti dišnih organa i plućnih bolesti, bijelog pranja, bolesti jetre, zastoja žući, reumatizma, drhtanja ruku, šećerne bolesti, pretilosti. Osim toga pospješuje izmjenu tvari u organizmu i jača živce.

kadulja04 kadulja05 kadulja06

Čaj se priprema tako da se nekoliko listića kadulje prelije s 2 dcl vruće vode, poklopi i pusti da se hladi. Kadulja se kuha i u mlijeku. Mlijeku s kaduljom dobro je dodati i med od kadulje koji se ljeti može nabaviti kod domaćih proizvođača. Pije se toplo. Taj ukusni i aromatični napitak služi protiv promuklosti i prehlade.Vino od kadulje priprema se tako da se u pola litre vina i pola litre vode prokuha kadulja. Pije se toplo po dvije šalice dnevno. Vino od kadulje dobro djeluje na cijeli organizam, a posebno na bubrege i jetru, te snižava tjelesnu temperaturu, a dobro je i za ispiranje gnojnih rana.

Similar Posts

Odgovori