otok05

Po otoku

STARI GRAD

otok05

Stari grad Pag nalazi se kilometar dalje od stare gradske jezgre. Nekada je Stari grad bio velik i bogat grad, utvrđen snažnim zidinama. Izlazna luka grada bila je Košljun, mjesto na zapadnoj strani otoka. U Starome gradu iskorištavala se sol, a postojala je luka za brodove srednje veličine. U Starom gradu postoje brojni ostaci zidova i kuća, ostaci putova i utvrđenja, no najbolje su sačuvani dijelovi franjevačkog samostana i romanička crkva sv. Marije. Crkva se prvi puta spominje 1192. godine.

 

CASKA

otok06

Područje na krajnje zapadnom dijelu Paške uvale koje obiluje lijepim plažama. Okrijepiti se možete u naselju Caska, ili u obližnjim Kustićima, Zubovićima i Metajni. Do Caske se može doći plovilom, ali i vozilom. Caska je od grada Paga udaljena oko 7 milja.

 

VRH SV. JURJA

otok07

Vrh svetog Jurja nalazi se na brdu sjeverno od grada Paga. Već se iz daljine može uočiti i razaznati zbog kvadratne građevine na vrhu. Mnogi povjesničari smatraju kako se na tom mjestu nalazila gradina, naselje neolitskog čovjeka, no istraživač Petar Ferdebar u svojoj knjizi «Hiperija» navodi kako je vrh sv.Jurja svetište božice Atene. Do vrha svetog Jurja može se doći pješice i najbolje je krenuti s područja Bašace jer kut uspona nije velik, a razmjerno se brzo stiže do vrha. S tog vrhapuca izuzetno lijep pogled na Podvelebitski kanal, planinu Velebit, plažu Malin i dio uvale Slana.

 

VIDIKOVAC – GRADAC

otok08

Na zapadnom izlazu iz grada Paga, na prometnici koja vodi prema Novalji, nakon uspona serpentinom, na lijevoj strani se nalazi zaravan Vidikovac. S te zaravni se vidi u potpunosti panorama grada Paga pa mnogi turisti koriste prigodu da bi je fotografirali. U neposrednoj blizini Vidikovca, nalazi se Gradac, područje na kojem je bila naseobina čovjeka iz neolita, mlađeg kamenog doba. S tog se mjesta lako mogao kontrolirati dolazak neprijatelja iz bilo kojeg smjera. Na Gradini nema puno ostataka koji bi bili odmah uočljivi, no mjesto je vrlo interesantno i ima lijep pogled na grad Pag. Gradina je bila djelom komunikacijske transverzale drevnog čovjeka koji se u potrazi za divljači, kao lovac, kretao od zaleđa današnjeg Zadra, preko Paga, dalje prema sjevernom dijelu Kvarnera i Gorskom kotaru. Gradac je zanimljiv i po tome što se u 19. stoljeću na tom mjestu planski istraživala mogućnost eksploatacije zlata. U tu se svrhu ispirao kamen, međutim, iz nepoznatih razloga, početkom 20. stoljeća, ta su istraživanja prekinuta, premda postoje informacije da je zlato (u zrncima i prašini) pronađeno.

 

FORTICA

otok09

Odmah kod Paškog mosta (Ljubačka vrata), na južnom rukavcu otoka, nalaze se ostaci nekadašnjeg velikog utvrđenja. S tog se mjesta izviđao i kontrolirao promet brodova. Prema legendi, s Fortice su Pažani vidjeli kralja Belu IV., kada je, bježeći pred neprijateljem, sakrio se na njihovo područje. Forticu okružuje neobičan krajolik; oštar, potpuno gol kamenjar nalik “mjesečevom krajoliku”. S Fortice se pruža izvanredan pogled na Ljubačka vrata i Virsko more.

 

PAŠKI TROKUT

otok10

Paški trokut je naziv za neobičan otisak u kamenjaru koji je otkriven u svibnju 1999. godine na brdu Tusto čelo. Brdo Tusto čelo nalazi se sjeverozapadno od grada Paga, nedaleko od trajektne luke Žigljen. Radi se fenomenu koji privlači pozornost vjernika, alternativnih istražitelja prošlosti i ufologa. Na temelju geoloških istraživanja, utvrđeno je kako je kamenje unutar Paškog trokuta svjetlije boje od kamenja izvan trokuta, te kako, nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu, isijava crvenom bojom. Crvena boja je dokaz da je kamenje unutar trokuta prošlo termičku obradu. Pretpostavke su kako je taj megalitski otisak nastao prije 12 000 godina. Do Paškog trokuta se dolazi razmjerno lako jer su kod luke Žigljen, ali i na drugim prometnicama uokolo Novalje, postavljeni putokazi koji upućuju na smjer kretanja prema brdu Tusto čelo. Paški trokut u samo tri godine od njegovog otkrivanja posjetilo je više od 30 000 ljudi iz cijelog svijeta.

 

VELO BLATO

otok11

Velo blato nalazi se 10 km južnije od grada Paga i do njega se stiže asfaltiranom prometnicom, kojom se ide prema mjestu Povljana. Velo blato je zaštićeni Ornitološki rezervat – rezervat ptica močvarica. To je posljednje takvo mjesto u Europi na koje određene vrste ptica močvarica mogu sletjeti na svom putu prema jugu. U jezeru Velo blato ima slatkovodnih riba. Velo blato je bilo jedno od prvih ribogojilišta u Europi, a u te ga je svrhe uredila obitelj Košćina.

 

MALO BLATO

otok12

Na oko 10 km od grada Paga nalazi se Malo blato, slatkovodno jezero koje je odlukom nadležnih državnih institucija proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom.

 

BLATO ROGOZA

otok13

Blato Rogoza nalazi se nedaleko od mjesta Kolan, na zapadnom dijelu Grada Paga. Također je proglašen Ornitološkim rezervatom zaštićenih ptica močvarica.

 

SVETI VID

otok01

Sv. Vid (342 m) je najviša točka na otoku Pagu koja se nalazi se na zapadnom dijelu grada. S vrha puca predivan pogled na cijelu Pašku uvalu.. Do vrha Sv. Vida najlakše se može doći iz Dubrave, gdje ćete pronaći i putokaz koji upućuje na vrh. Penjanje se može početi s bilo koje točke brda, jer put do Sv.Vida nije osobito težak.

 

ŠESTAKOVCI

otok02

Grupa hridi smještenih na sjevernoj strani otoka Paga, prema Velebitu. Do Šestakovaca se može doći isključivo morskim putem. Šestakovci su udaljeni su od grada Paga oko 6 milja. U blizini Šestakovaca se nalazi lijepa i ugodna plaža s bogatom hladovinom i improviziranom lučicom za prihvat manjih plovila u slučaju nevremena. Akvatorij Šestakovaca pogodan je za ribolov.

 

UVALA SLANA

otok03

Do uvale Slana moguće je doći plovilom ili pješice od Barbata. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka, uz rub Paških vrata, odnosno ulaza u Paški zaljev s Velebitske strane. Slana je ispunjena dugačkim, prostranim i izrazito lijepim pješčanim plažama. Osobito je lijep vizualni doživljaj ravnih, golih stijena koje se na tom području uzdižu okomito nad morem. Uvala Slana pogodna je i za ribolov.

 

SV. DUH

otok04

Sv.Duh je od grada Paga udaljen oko 5,5, milja ili cestom oko 15 km. To je područje prostranih livada i velikih plaža čije podmorje je prekriveno vrlo finim pijeskom. Na većem dijelu plaža postoje izvori pitke vode.

Similar Posts

Odgovori