grad01

Grad Pag

grad01 grad02 grad03

Grad Pag je grad morske soli. Zbog njene važnosti u 15. stoljeću nastao je Pag kao planski i plansko utvrđeni grad, koji pri obilasku pruža poseban osjećaj. Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).Ove su solane osim autentičnosti koje pružaju, zahvalan motiv za fotografiranje.

grad04 grad05 grad06

Grad Pag je i grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada. Povijesno-kulturno najzanimljivije mjesto na Pagu grad Pag nije i najstarije mjesto na otoku. Kilometar južnije nalaze se ostaci naselja (utvrđeni samostan i crkva) koje je prethodilo današnjem gradu Pagu – Stari grad Pag kojem je Bela IV 30.3.1244. godine podario atribute slobodnog kraljevskog grada.

grad07 grad08 grad09

Gradnja novog grada po strogim nacrtima hrvatskog renesansnog kipara arhitekta Jurja Dalmatinca otpočela je 1443. godine i okončana je poslije 2 desetljeća. Na centralnom trgu nalazi se župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je po nizu vanjskih i unutarnjih arhitektonskih rješenja, kao i eksponata vrlo vrijedan kulturno-umjetnički spomenik. Svuda po gradu se mogu vidjeti lijepo klesani dovratnici na ulazima plemićkih kuća ili dvorišta, barokni balkončići, kameni grbovi od 15. do 18. stoljeća i veličanstveni portal na kneževom dvoru.

grad10 grad11 grad12

Ovaj dobro očuvani srednjovjekovni grad čija je jezgra spomenik kulture i danas obavlja funkciju administrativnog, kulturnog i trgovačkog središta. Samostan sestara benediktinki pored brojnih vrijednih crkvenih relikvija i slika čuva i tradiciju spremanja baškotina, aromatičnog dvopeka koji se nudi na ulazu u samostan.

grad13 grad14 grad15 grad16

Pašku uvalu obrubljuje 20 km šljunčanih i pješčanih plaža. Pored 4 hotela u gradu suvremeno je opremljen i privatni smještajni kapacitet. U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. Iz višestoljetne tradicije može se izdvojiti “paška Robinja” u stilu “svetih prikazanja”, folklor, karneval s karakterističnim kolom uz gradsku limenu glazbu, starim nošnjama, starim pjesmama i plesovima na “mišnjicama” (karneval se održava posljednjih dana srpnja).

grad17 grad18 grad19

Similar Posts

Odgovori