sgrad01

Stari grad

sgrad01 sgrad02 sgrad03

Stari grad nalazi se oko kilometar od stare gradske jezgre, a od 70 -tih godina 20. stoljeća sastavni je dio grada Paga. Nekada je Stari grad bio velik i bogat grad, utvrđen snažnim zidinama. Izlazna luka bio je Košljun, mjesto na zapadnoj strani otoka.

U Starome gradu iskorištavala se sol, a postojala je luka za brodove srednje veličine. U Starom gradu postoje brojni ostaci zidova i kuća, ostaci putova i utvrđenja, no najbolje su sačuvani dijelovi franjevačkog samostana i romanička crkva sv. Marije. Crkva se prvi puta spominje 1192. godine.

sgrad04 sgrad05 sgrad06

U Starom gradu otkriveni su ostaci antičkih spomenika, kao i dijelovi megalitskih temelja, koji ukazuje na mogućnost da se grad ondje nalazio još u helensko doba. Sadašnja crkva sv. Marije po svoj prilici nastala je na temeljima starohrvatske bazilike iz 8. stoljeća. Zbog solana, grad Pag je često bio meta napada, a upravo se na ovom području, od 11. do 15. stoljeća vodila borba između dva jaka crkvena, gospodarska i vojna središta, Zadra i Raba. Uz to, Pag je stalno vodio borbu za vlastitu autonomiju, pa se upravo u Starom gradu dogodilo niz bitaka. Najpogubnija se dogodila 30. 3. 1393. godine. Tada su Pag, napali plaćenici, koji su ga opljačkali i spalili. Nakon preseljenja stanovništva 1467. godine, franjevci u Starom gradu 1589. godine uz postojeću crkvu grade i uređuju samostan.

sgrad07 sgrad08 sgrad09

Osobitost Staroga grada je samostanski bunar i kip Majke Božje od Staroga grada. Samostanski se bunar nalazi u sredini dvorišta. Prema legendi, za jedne velike suše, kada je pogibija prijetila cijelome pučanstvu, Pažani su se molili Majci Božjoj, i ona je vodom ispunila samostanski bunar. U njemu je bilo toliko vode da se prelijevala preko rubova, a vode je bilo i kada su se svi Pažani napojili svoje životinje i napravili zalihe. Od tada, kaže legenda, taj bunar ne može presušiti ni za najjačih suša. Kip Majke Božje od Staroga grada Pažani svake godine, 15. kolovoza, u svečanoj procesiji na blagdan Vele Gospe donose u grad Pag i postavljaju ga u crkvu Marijinog Uznesenja. Ondje kip ostaje do Male Gospe, 7. rujna, kada ga također u svečanoj procesiji vraćaju u njegovo svetište.

Similar Posts

Odgovori